AN-2

A modellről röviden

Üdvözlök mindenkit!

kb 35 évvel ezelőtt Károly modellezőtársammal elhatároztuk, hogy egyszer megépítjük az AN-2-es modelljét. Éveken át gyűjtöttük az adatokat és fotókat. Egyébként aki ismeri a klubunkat az tudja, hogy élethű hajókkal foglalkozunk. Ettől függetlenül elég sok repülőt építettünk. Természetesen ez egy kicsit komolyabb mint a körrepülők és a Tirmók. Úgy éreztük, hogy a technikai felkészültségünk most ért el olyan szintre, hogy belevágtunk az építésbe.

Én egy egyszerűbb változatot fogok megépíteni mind technikai mind anyagi vonatkozásban. Kollégám pedig egy közép kategóriás modellt készít. Ezért nyitottam 2 oldalt ahol majd az építést lehet követni. Én úgy döntöttem, hogy építési naplót is vezetek mind az építési órákról mind az anyagi kiadásokról.

Mint látható a kollégám jobban halad, de ne felejtsük el, hogy ő kivágatta a bordákat. Én magam készítettem a fűrészt is mert a lombfűrészgépet nem találtam stabilnak. Egy dekopirfűrészt szereltem asztalra és fémfűrész lappal láttam el, de még ennek a lapnak is megköszörültem a hátoldalát, hogy minél keskenyebb legyen és jobban forduljon. Nem nagy beruházás mindenkinek tudom ajánlani, és jobb mint a lombfűrészgép.

A sablonokat kartonból vágtam ki majd átrajzoltam a 3mm-es rétegelt lemezre. A törzsön az alsó és felső léc 10x10-es ezt festékboltban vettem jó minőségű borovi fenyő. Mint látható a bordák nincsenek egysíkba így a lécet beáztattam és egy sík lapra csavarokat raktam az ívnek megfelelően és meghajlítva szárítottam. Ezt gondolom a gyakorlott modellépítőknek nem kell mondani de feltételezem, hogy vannak itt kezdő modellezők is. Általában csak az egyes részleteket szokták közölni ezért én úgy döntöttem, hogy minden részletet megmutatok. Természetesen sokféle építési mód létezik, én a legegyszerűbbet képviselem. Ragasztáshoz a vízálló asztalos ragasztót használom ami szintén festékboltokban kapható. A balsa anyagot az internetes és a Praktiker áruházakban vásároltam.

A szárnybordák kivágása 3mm-es rétegelt lemezből. A rétegelt lemez általában az Erdért üzleteiben kapható. De megfelelnek a déligyümölcsök ládái is amit az élelmiszer üzletekben tudunk ingyen beszerezni. Itt arra kell figyelni, hogy 3 rétegű legyen.